M. GLVÁČ: Mladí ľudia si neuvedomujú význam druhej svetovej vojny

08.05.2012 Bratislava

Bratislava 8. mája (TASR) - Víťazstvo nad fašizmom je najväčším úspechom ľudstva v dejinách 20. storočia, preto je dlhom súčasnej generácie sprostredkovať odkaz a význam tejto udalosti aj mladším ľuďom. "Myslím si, že sme dlžní vo výučbe našej mladej generácie, pretože si neuvedomujú, čo to bolo, čo sa tu odohralo v 20. storočí a myslím si, že aj pripomínaním si takýchto sviatkov, plníme určitú úlohu a určitý deficit voči mladej generácii, aby sa zamyslela nad tým, čo sa to tu udialo a koľko ľudí zomrelo," podčiarkol minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Dnešnému sviatku prikladá vysoký význam nielen ako šéf silového rezortu. Jeho osláv sa podľa vlastných slov zúčastňuje pravidelne už asi 20 rokov. "Odkazom tohto dňa je aj taká spomienka a uvedomenie si toho, že napriek všetkým ekonomickým a ďalším problémom, to ako sa dnes máme a ako žijeme - takýto krásny život by sme nemali bez toho, že by toto víťazstvo bolo dosiahnuté," podčiarkol.

Ministerstvo obrany SR sa bude v tomto roku spolupodieľať na organizovaní pietneho aktu kladenia vencov pri pamätníku na Slavíne v stredu (9.5.). Tejto spomienkovej slávnosti sa zúčastnia predstavitelia Ministerstva obrany SR aj Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Veniec k Pamätníku oslobodenia príde položiť aj premiér Robert Fico a popoludní aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška.
 

Vyberte región